121 éve a labdarúgás égboltján
Slovensky Magyarul

Tavaszi szezonértékelő 2020/2021

Tavaszi szezonértékelő 2020/2021

A II. liga 2020/2021 idénye lezárult. A COVID-19 pandémia "tünetei" a másodosztályon is megjelentek: a korlátolt nézőszámokat üres nézőterek váltották, több hétre a mérkőzések is felfüggesztésre kerültek, a csapatokban felütötte fejét a vírus (sajnos köztük a KFC-ben is), szerencsére azonban az előző idényhezhez képest, amikor a megszakított bajnokság után az első hat csapat rájátszásos mérkőzéseivel lett befejezve, az idén valamennyi csapat lejátszhatta bajnoki küzdelmeit.
Az első és leglényegesebb célt, amelyet a tavaszi szezonra kitűztünk, elértük, sőt felül is múltuk: kényelmesen kivívtuk a bentmaradást, sőt a középmezőnyben végeztünk. Ami szintén kiemelendő, hogy tavasszal a 3. legtöbb pontot szereztük hazai pályán (csak Zólyombrézó és Besztercebánya gyűjtött többet). Az őszhöz képest mind otthon, mint idegenben több pontot szereztünk, ráadásul vendégként több pontot gyűjtöttünk, mint a besztercebányaiak.
Sikerült a gólarányunkon is javítanunk: míg ősszel 10:22, tavasszal 21:20 volt a mérlegünk, azaz megkétszereztük a szerzet góljaink számát, viszont a védelmünk nem lett hatékonyabb - ebben közre játszottak a sérülések, eltiltások: Saláta Kornél hosszú időre kidőlt, utána Dávid Špak is, így sokszor improvizálni kellett a védősorban, azaz abban a csapatszekcióban, amely az összeszokottságot a legjobban igényli. Érdekességként megemlítenénk, hogy míg ősszel két gól szereztünk rögzített helyzetekből (büntető, szöglet, szabadrúgás, bedobás), addig tavasszal ez a mutató tizenkettőt mutatott. Bár hozzávetőleg ugyanannyi gólt kaptunk, mint ősszel, azonban tavasszal néggyel kevesebb gólt kaptunk nyílt játékból, viszont kettővel többet rögzített szituációkból.
Az utolsó mérkőzés sajnos a tavaszi eredményeinkhez méltatlanul végződött, mert ha nincs az az összeomlás a meccs végén Szakolcán, akkor elmondhattuk volna, hogy a táblázat első öt csapata ellen nem kaptunk ki tavasszal. A csapat az utolsó három mérkőzésen mindössze egy pontot szerzett, azt viszont a legnehezebb ellenfél, Besztercebánya ellen - ez az adat is kihangsúlyozza, hogy az erősebb csapatok ellen jobban ment a szekerünk.
Németh Szilárd vezetőedzőt a tavaszi mérkőzésekről, illetve a nyári előkészületekről kérdeztük:

Hogyan értékeli a tavaszi teljesítményünket?
Ami az eredményeket és a meccseket illeti, volt nagyon sok jó dolog is, viszont volt, ami rosszul sikerült. A bennmaradást, mint célt magasan túlszárnyaltuk, nem kellett a végéig félnünk, 4-5 mérkőzéssel előtte már tudtam, hogy bentmaradunk. A vége sajnos nem sikerült jóra, ez visszafogta a jó hangulatot, de szerintem összesítve jól szerepeltünk, az első öt csapat ellen csak a Szakolcától kaptunk ki a legvégén, a gyengébb csapatok ellen viszont a koncentrációt még javítanunk kell, főleg a hazai mérkőzéseken. A gólarányunk 21:20 volt, részemről negatívum a 20 kapott gól, sokat kaptunk pontrúgásból, pedig a szakmai stábbal erre is figyeltünk, gyakoroltuk edzéseken, a 21 lőtt gól viszont pozitívum, főleg az őszi 10-hez, de a gólok mellett sok helyzetet is kialakítottunk.

Mivel volt a leginkább elégedett?

A játékosok jól megértették, mit akarunk játszani, magasabbra toltuk fel a védelmet, aktívabban fociztunk, talán támadójáték a legnagyobb pozitívum. Liptószentmiklós elleni idegenbeli meccsen több helyzetünk is volt, ahol nyerhettünk volna, Máriatölgyes és Tőketerebes ellen is volt 3 tuti ziccerünk, a Slovan B ellen is 4. Örülök, hogy sokszor helyzetbe tudtunk kerülni, azon fogunk dolgozni, hogy még effektívebbek legyünk.

Miben szeretne előrelépést látni a köverkező szezonban?
Több dologra is. A COVID-19 megállított minket az elején, összesűrűsödtek a meccsek, muszáj volt az eredményekre koncentrálnunk. A jövőben többet kell dolgoznunk a csapatmunkán, az átmeneten támadásból védekezésbe, védekezésből támadásba, magasabb tempóban játszani, minden szinten tudunk még javulni.

Mi lehet amögött, hogy az erősebb ellenfelek ellen jól játszottunk és jó eredményeket is értünk el (Liptószentmiklós, Zólyombrézó, Kassa, Pozsonyligetfalu, Zsolna B), míg ahol favoritok voltunk, több pontot vesztettünk és a játék sem volt magabiztos (talán egyedül a Poprád kivételével)?
Ha úgymond gyengébb ellenfellekkel játszunk, már hétfőtől figyelmeztetve vannak a játékosok, hogy minden meccs 50-50 százalékos és minden a hozzáállástól függ. Az esélytelenebb ellenfelek a hazai meccseinken védekezve állnak fel, fel kell őket törnünk, amihez több mozgás kell, oda kell jobban lépnünk, megszerezni az első gólt, amire az ellenfél jobban kinyílna, erre jobban oda kell figyelnünk.

Melyik meccseredményre a legbüszkébb?
A szezon első hét mérkőzésére. A COVID-19 csapatfertőzésünk után kettővel kevesebb lejátszott meccsel rendelkeztünk, kiesési zónába kerültünk, nyomás alá kerültünk, jó ellenfelek ellen nagyon nehéz mérkőzéseket kellett hoznuk ahhoz, hogy középmezőnybe kerüljünk, de megmutattuk a jellemünket.

Melyik meccs a legnagyobb szívfájdalma?
Minden vereség csalódás, utólag visszanézve legnagyobb csalódás a Puhó elleni otthoni vereség, mikor jó formában voltunk. Nem tudom, miért kaptunk ki, ez egy felesleges vereség volt.

Milyen adottságú játékosokat keresünk a nyáron? Fiatalítani akarunk, vagy a tapasztalatot keressük?

Is-is, olyan játékosokat keresünk, akik segíteni tudnak a csapaton, beleillenek a rendszerünkbe és előrelépést jelentenek, nagyobb legyen a csapaton belül a konkurencia.

Mikor kezdjük a nyári felkészülést?

Két hétig teljes pihenés következik, utána a játékosok egyéni terveket kapnak, június 16-án találkozunk újra.

Előzetes nyári felkészülési mérkőzésprogramunk:

06.26.: MOL Fehérvár FC II (NB III.)
07.03.: Soroksár (Merkantil Bank Liga)
07.07.: Szolnok (Merkantil Bank Liga)
07.09.: Lipót (NB III.) 
07.17.: FTC II (NB III.)