123 éve a labdarúgás égboltján
Slovensky Magyarul

Ificsapataink őszi értékelése - U19 és U17

 Idősebb ifi - U19

A legidősebb utánpótláskorosztályunkra kettős feladatkör hárul, amiből kifolyólag teljesítménye is két szempont alapján kerül megítélésre: egyrészt nyugat-szlovákiai bajnokság másodosztályában megmaradásáért szükséges eredményeket kell elérnie, másrészt minél több játékost kell a felnőtt csapat számára kinevelnie, legyen szó tartós kerettagságról vagy alkalmi pótlásról.

Az őszi periódus kezdete nem sikerült fényesen, hiszen az első hét fordulóban mindössze egyetlen pontot szereztünk. Mi több, az U19 első számú és egyben a felnőttek harmadik számú kapusa, Juhász Adalbert Áron súlyos sérülést szenvedett, így rá az őszi fordulók során nem számíthattunk. A következő 7 fordulóban három győzelmet arattunk és négy vereséget szenvedtünk. A súlyos és szoros vereségek egyvelege közül a Vágbeszterce csapata elleni kettős vereség a legaggasztóbb, hiszen a Vág-parti csapat velünk azonos pontszámmál áll a táblán. Bár a három elért diadalunk közül a Nagytapolcsány 10:1-es kiütése volt a legmarkánsabb, de a legfontosabb sikerélményt mégis Szakolca 2:1-es felülmúlása hozta, mivel a két csapatot tizenkét pont választja el egymástól a tabellán. A csapat legtermékenyebb góllövője Palacka Matej volt 8 szerzett találattal.

Az U19 elementáris feladata, hogy minél több tehetséget készítsen fel a felnőttcsapat diktálta elvárások szerint és az adódó alkalommal megfelelő pótlást nyújtson. Az ősz folyamán az U19-hez frissen igazolt vagy a KFC szamárlétráját végigjáró játékosok közül Kiss Tamás, Palacka Matej, Szabó Áchim Levente, Jokel Filip, Kováč Martin és Beke Zsolt került a felnőttcsapat mérkőzésnapi keretébe, illetve mutatkozhatott be bajnoki vagy kupamérkőzésen.

A klubunkban végzett utánpótlásnevelés egyik legfontosabb és leghálátlanabb mércéje az U19 eredményessége: a mai labdarúgás bizonyos játékszerepekben már e korkategóriában is kész labdarúgókat követel meg, viszont a kimagasló tehetségeink a jobb kvalitású körülmények ígéretében rendszerint magasabban jegyzett utánpótlásképző-intézményekben folytatják fejlődésüket még mielőtt a serdülő vagy felnőttcsapatunk közelébe kerülnének. A tehetségnevelés minőségének állandó emelése érdekében elengedhetetlen, hogy az U19-es csapatunk tartós versenykörülmények között érlelődjön, emiatt tavaszra a minimális elvárás a másodosztályban maradás kiharcolása, amelyhez egy-két új szerzemény érkezése is várható a jelenlegi 21 fős játékosállomány mellé. A csapat az U17-es korosztállyal együtt kezdi meg felkészülését, beleértve az ötnapos edzőtábort is.

Fiatalabb ifi – U17

Fiatalabb serdülőcsapatunk a nyári felkészülést 18 mezőnyjátékossal és 3 kapussal kezdte meg. Az előző szezonból maradt hét 2002-es születésű játékoshoz csatlakozott nyolc, az U15-ös csapatból kiöregedett játékos és három új társat is fogadhattunk az öltözőben.

A mi együttesünk volt az őszi szezon legfiatalabbja a hazai labdarúgás olyan hagyományos egyesületeit felvonultató mezőnyben, mint a pozsonyi Inter, Vágbeszterce, Puhó, Szakolca, Ligetfalu vagy az aranyosmaróti-verebélyi VioN csapata, ezért mindenképpen egy ésszerű célt kellett magunk elé kitűznünk: megszokni a II. liga által diktált tempót és összekovácsolni a csapatot. A legénység egyre összeszokottabbá vált, fokozatos játékbeli fejlődést felmutatva kezdték felvenni az elvárt játékritmust és mérkőzésről mérkőzésre jobbnál jobb benyomást nyujtottak. Ez egyelőre a nyugat-szlovákiai másodosztály B-csoportjának 8. helyére volt elég, 3 győzelem, 11 vereség és 22:42-es gólarány kíséretében. A csapat legjobb góllövőjének a hatgólos Nagy Viktor bizonyult.

Bár a 14 megrendezett forduló során fiaink sajnos többször is osztálynyi különbséggel maradtak alul, a legfájóbbként mégis az Inter otthonában elszenvedett fordulatos, 5:4-es vereség marad meg emlékezetünkben, mikor előbb 2:0-ról sikerült egyenlítenünk, majd 3:2-ről 3:4-re alakítottuk az állást, de a mérkőzés végjátéka már nem rólunk szólt. Mindhárom győzelmünk a táblázaton mögöttünk elhelyezkedő klubok ellen született, melyek közül a Vágbesztercén elért 5:1-es győzelem eddig a legnagyobb sikerélményünk, amikor minden téren felülmúltuk ellenfelünket. Mivel csapatunk sorsa nagyban függ az U19-es kategória szereplésétől, az U17-esek közül több játékosunknak alkalmi vagy stabil csapattagként kellett a legfőbb utánpótláskategóriánkat kisegítenie.

A téli felkészülés január 7-én kezdődik és másnap rögvest egy ötnapos edzőtáborba utazunk, míg végül itthon fejezzük be a felkészülést. A tél folyamán szeretnénk 3-4 játékos KFC-hez csábításával megerősíteni a keretet. Tavasszal a cél mindenképpen a rájátszás csoportjának az első 3 helyén végezni.