123 éve a labdarúgás égboltján
Slovensky Magyarul

Diákcsapataink őszi értékelése - U15 és U13

Idősebb diákok – U15

Miután 2018 tavaszán a csapat megmenekült a nyugat-szlovákiai II. másodosztályból való kieséstől, sikerült elkerülni legjobb feltörekvő játékosaink más klubokba irányuló tömeges távozását. A kiesés veszélye egyúttal gátat vetett a fiatalabb játékosok kipróbálása és beépítíse elé is, így a „kiöregedett“ játékosok pótlása a 2018/2019-es szezon feladatai közé került. A csapat összekovácsolásakor szembesültünk az U15-nél fellépő jelenségekkel – tehetségeink más klubokhoz igazoltak vagy felhagytak a labdarúgással, akik pótlását házon belül vagy a régió csapataiból igyekeztünk megoldani.
A négyhetes felkészülési időszakot követő szeredi bajnoki rajton elszenvedett 6:1-es vereség rámutatott arra, hogy nem szabad merészebb elvárásokat felállítani az első 10 hely elérésénél. A kudarcot követően állandósult az a 23-25 fős keret, amely az ősz folyamán a lila-fehér színeket képviselte. A mérleg: 7 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség, s 30:24-es gólarány kíséretében a KFC a 16-csapatos pontvadászat 7. helyen áll. A pozitív mérleg mellett csapongó eredmények jellemezték a diákcsapatot, hiszen a már említett vereség mellé egy négygólos vágbesztercei fiaskó és többgólos Vágsellye és Miava elleni győzelmek párosultak, de igazán a Galánta elleni hazai döntetlen, a nyitrai Čermáňsky FK elleni hazai megingás, valamint a nagyszombati Loki és Párkány ellen utolsó percekben kapott gólok hagytak keserű szájízt.
Az instabil teljesítmény az előkelő tabellás helyezés ellenére is végigkísérte csapatunkat, ami a szinte teljesen U14-es korosztálynak megfelelő csapatunknak talán megbocsátható. Egy korosztályni különbség a serdülés ezen időszakában jelentősnek számít és az egyértelmű fizikális deficitet főleg az ellenfélhez alkalmazkodó taktikus játékkal kellett kompenzálni. Örömteli tény, hogy szinte valamennyi mérkőzés a legvégsőkig összeszedett, rendezett, kiélezett és izgalmas volt, elősegítve a fiatalok tartós koncentrációs képességének és motivációjának kialakulását. A csapat legtöbb gólt szerző játékosa Kis Dávid volt 14 góllal. Az U15-ös csapat a többi KFC-csapattal összhangban január 7-én kezdi felkészülését.
Az U15-ös versenykategóriában, de U14-es korkritériumoknak megfelelő fiatalabb tálentumokkal a soraiban pallérozókodik B-csapatunk. Mivel U13-ban és U15-ben csaknem 55 ifjú futballista igyekszik játékpercekhez jutni, ezért a KFC játékosainak töretlen fejlődése érdekében U15-B névvel a területi IV. ligában is indított egy csapatot a másodosztályú korosztályos csapatokból aktuálisan kimaradó játékosok számára. A csapat mérkőzésnapi keretéről az U15-ös és U13-as csapatok edzői döntenek az a utolsó heti edzés alkalmával – a „B“ csapatnak nincs külön edzés vezényelve.
A tél beálltával a tartalékcsapat a 4. helyen áll 8 győzelmet, 3 döntetlent, 2 vereséget és 26 pontot felmutatva. A csapat házi gólkirálya a 22 gólos Kassa-Szabó Erik. Mivel az elsődleges cél az, hogy fiaink minél több percet tölthessenek a pályán, viszont míg az U15-ös szabályok 5 cserét, addig az U13-as szabályok folyamatos cserét engedélyeznek, így a csapatot kikerülhetetlenül hátráltatta a fizikai fejletlensége. Ennek ellenére mindössze egyetlen alkalommal – a listavezető Naszvad ellen – játszottunk alárendelt szerepet, a többi mérkőzésen kiegyenlített, ha nem jobb teljesítményt nyújtottunk. A sikeresebb szerepléstől számtalan koncentrációs kihagyás és mérkőzéshiány számlájára írható egyéni hiba fosztott meg minket. A téli felkészülés is a megszokott elkülönített edzésprogram szerint telik, azonban az edzések egy időben és helyen történnek majd, így nyújtva teret bizonyos edzés- és mérkőzéselemek közös elvégzéséhez. A tavaszi cél továbbra is minél több játéktapasztalat biztosítása játékosaink számára.

Fiatalabb diákok – U13

Legfiatalabb diákcsapatunk 30 főt meghaladó bővebb kerettel vágott neki a 2018/2019-es szezon őszi fordulóinak. Négy felkészülési mérkőzés és a hazai szervezésű MOL Summer Cup remek lehetőséget biztosítottak arra, hogy a csapatot frissen átvevő edzői stáb megismerje és felmérje a játékosokban rejlő képességeket. Az augusztustól novemberig tartó őszi szakasz alatt 13 győzelmet és 2 vereséget jegyeztünk, s 65 lőtt és 15 kapott góllal a nyugat-szlovákiai II. liga 2. helyéről várjuk a tavaszi nyitányt. Fiaink hazai pályán nem találtak legyőzőre és a két vereséget is a bajnokság másik két dobogósának otthonában szenvedték el. Uzola Istán védencei kilenc mérkőzéses győzelmi sorozattal zárták a bajnokság első felét, nem egyszer kétszámjegyű gólmennyiséggel megtöltve az aktuális ellenfél kapuját. A csapat és a bajnokság legjobb góllövője az őszi szezon után Tóth Dávid lett 24 találattal, amivel csapatunk nagy erősségének számított, de szerencsére a társai sem maradtak adósak a jó teljesítménnyel. Novembertől a szezon szünetelésével teremben folynak az edzések, s január elejével műfüvön, illetve természetes felületen kezdetét veszi a tavaszi felkészülés.
Mivel a korosztályban bevethető játékosaink száma 30 körül mozog, nagy kihívást jelent az állandó játékterhelés biztosítása és a gyermekek futball iránti érdeklődésének fenntartása. Azon játékosok, akik kevesebb lehetőséghez jutottak, a területi IV. ligában szerezhettek játéktapasztalatot. Talán az ilyen lehetőségeknek is köszönhető, hogy a csapat edzői minden alkalommal legalább 80%-os részvétellel vezényelhetik az edzéseket, jelképezve a kollektíven belül múködő csapategységet és játékkedvet.
A csapat az eredményei és a tabellán elfoglalt helyezése alapján képes arra, hogy megnyerje a bajnokságot, ennek ellenére az elsődleges cél minél több játékos beépítése az előkészítő csapatokból.